ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΙΕΡΙΣΣΟ, ΝΕΑ ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Ψεκασμός καταπολέμησης κουνουπιών στην Ιερισσό

Ψεκασμός ελαιόδεντρων, στο πλαίσιο του προγράμματος Δακοκτονίας θα πραγματοποιηθούν από αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και για πέντε συνεχόμενες ημέρες στην Ιερισσό, στα Νέα Ρόδα και στην Ουρανούπολη του Δήμου Αριστοτέλη.

Θα εφαρμοστεί η μέθοδος του δολωματικού ψεκασμού και με το φάρμακο Success 0.24CB (δραστική ουσία spinosad 0.24CB). Η υπολειμματική δράση του φαρμάκου είναι 14 ημέρες και η συγκομιδή της ελιάς πρέπει να γίνει μετά το πέρας αυτής της χρονικής περιόδου.

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος (προσωπικό δακοκτονίας) καθ΄ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Καλούνται επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένους ελαιώνες να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να ψεκάσει. Οι ελαιοπαραγωγοί που δεν επιθυμούν να γίνει ψεκασμός στα κτήματα τους να ενημερώσουν άμεσα τον αρχιεργάτη του ψεκασμού προκειμένου να μην γίνει καμία επέμβαση στα κτήματα τους. Οι βιοκαλλιεργητές να έχουν ως οφείλουν σημασμένους τους ελαιώνες τους.

Παρακαλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελίσσια πριν από την εφαρμογή του ψεκασμού. Σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν τα μελίσσια, να παραμείνουν κλειστά. Μετά την εφαρμογή του ψεκασμού οι μέλισσες να παραμείνουν στις κυψέλες τους για μια μέρα και να εξασφαλιστεί τροφή και νερό εντός της κυψέλης.

Το βράδυ οι ψεκασμοί για κουνούπια στην Ιερισσό

Ενημερώνονται οι κάτοικοι του οικισμού ΝΑΥΤΙΛΟΣ, στην Ιερισσό του Δήμου Αριστοτέλη ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση ιού του δυτικού Νείλου, προγραμματίζεται στην περιοχή σας εφαρμογή έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση κουνουπιών και τη δραστική μείωση του πληθυσμού τους, πέραν των τακτικών μέτρων που λαμβάνονται.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε να γίνουν, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, εντός των ορίων του οικισμού ΝΑΥΤΙΛΟΣ την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 και από ώρα 22:00 ως 24:00 ψεκασμοί ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα του έργου καταπολέμησης.

Οι εφαρμογές θα γίνουν τις βραδινές ώρες που υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. Ταυτόχρονα και για όσο διαρκέσουν, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν η να παραμένουν εκτός της κατοικίας τους πολίτες και ζώα, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στο ψεκαστικό υγρό.

Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συγκεκριμένο σκοπό. Το σκεύασμα φωτοδιασπάται στο πρώτο ηλιακό φως του πρωινού και δεν έχει υπολειμματική δράση.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη πολίτη στο δρόμο κατά τη διάρκεια των εκνεφώσεων, ο υπεύθυνος ψεκασμού θα είναι αναγκασμένος να σταματά τον ψεκασμό και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο.

Οι πολίτες στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών τους και να φροντίσουν να μη είναι εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λ.π). Μπορούν να τα ανοίξουν και πάλι μετά από περίπου μια ώρα από τη λήξη των ψεκασμών. Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας. Επίσης αντίστοιχη μέριμνα συστήνεται να ληφθεί και για τα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν υπό την παρουσία και επίβλεψη ειδικών επιστημόνων της Περιφέρειας και εκπροσώπων του Δήμου Βόλβης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να βοηθήσουν στο παραπάνω έργο που γίνεται αποκλειστικά για την προστασία της υγείας τους.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 17/9/2020]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.