ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΤΟΥ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ

Πέρυσι, τέτοια μέρα, ανήμερα των Ταξιαρχών, είχε, ήδη, ανάψει το φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο ύψους 10 μέτρων στην πλατεία του Ταξιάρχη, στο κατ’ εξοχήν ελατο- χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, όπου το 90% των κατοίκων του ασχολείται με την καλλιέργεια του ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ωστόσο, φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης και με την χώρα να βρίσκεται σε γενικό lockdown (από χθες 7/11), φαίνεται ότι και τα φυσικά έλατα Χολομώντα Χαλκιδικής βρίσκονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε… καραντίνα.

«Σήμερα το χωριό μας γιορτάζει και προετοιμάζαμε να ανάψουμε από την παραμονή το χριστουγεννιάτικο μας δέντρο», αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης προσθέτοντας «δυστυχώς, τα γεγονότα μας φρέναραν και αυτή τη στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία».

Στον Ταξιάρχη, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ., στην ορεινή Χαλκιδική, κοντά στην κορυφή του Χολομώντα, οι χίλιοι περίπου μόνιμοι κάτοικοί του, ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Όμως, σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους προέρχεται και από την καλλιέργεια του ελάτου για τα φημισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Σ’ ότι αφορά το στολισμό και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου για φέτος στο κέντρο του Ταξιάρχη, μπορεί να μην άναψε χθες, παραμονή των Ταξιαρχών (σ.σ. προστάτης του χωριού είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ), σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ολοκληρωθεί το απαραίτητο διάστημα που βρίσκεται ο Δήμος Πολυγύρου σε καραντίνα, υπάρχουν σκέψεις για το άναμμα, δίχως ωστόσο εκδηλώσεις, δίχως τυμπανοκρουσίες και δίχως κόσμο.

Σε «αναμμένα» κάρβουνα οι παραγωγοί

«Το χωριό βασίζεται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλοι είμαστε σε αναμονή, σχετικά με το τι αποφάσεις θα παρθούν», αναφέρει ο κ. Ξάκης εξηγώντας πως η εβδομάδα που ξεκινάει θα είναι καθοριστικής σημασίας, σ’ ότι αφορά την έγκριση σχετικά με τις άδειες για τη διακίνηση των δέντρων, στο τέλος του Νοεμβρίου (σ.σ. η άδεια υλοτομίας από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και το αντίστοιχο Δασαρχείο δίνεται περί στα τέλη Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν τη διακίνηση των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα).

Την ίδια αγωνία μεταφέρει και ο τρίτης γενιάς ελατοπαραγωγός, κάτοικος Ταξιάρχη Χολομώντα, Γιώργος Βαγιωνάς λέγοντας ότι εάν δεν επιτραπεί να γίνει η διακίνηση και συνεχιστεί το lockdown «τότε, μιλάμε για μια καταστροφή, για μια χαμένη χρονιά». Στην περίπτωση που δεν θα επιτραπεί το λιανεμπόριο, παρά μόνο το χονδρεμπόριο, τότε ο τζίρος των παραγωγών στις φετινές τους πωλήσεις θα κατρακυλήσει στο -50%.

Και όπως εξηγούν οι παραγωγοί χριστουγεννιάτικων ελάτων, ούτως ή άλλως η χρονιά θα είναι τελείως διαφορετική και μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, «για παράδειγμα, εάν ένας παραγωγός πήγαινε στη Θεσσαλονίκη 100 – 150 έλατα, τώρα θα πάει 20 – 25» λένε παραγωγοί.

Προσθέτουν δε, πώς η περσινή χρονιά, ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, «πάρτε χρυσόσκονη και γράψτε… 2019» λένε χαρακτηριστικά μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία τους για το τι τους επιφυλάσσει η φετινή.

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι, από την περιοχή του Ταξιάρχη Χολομώντα διακινήθηκαν περί τα 25.000 – 26.000 έλατα, εκ των οποίων τα 20.000 περίπου ήταν κομμένα και τα υπόλοιπα ριζωμένα (γλαστρωμένα).

Χρόνια καλλιέργειας και τιμές

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί, πόσα χρόνια χρειάζεται ένα δέντρο, ένα έλατο να καλλιεργηθεί ώστε να φτάσει στον χώρο σας τις ημέρες των Χριστουγέννων, που θα σας αλλάξει τη διάθεση και θα σας γεμίσει με αρώματα της φύσης;

«Αναπαράγουμε τη φύση, και αυτό που κάνει ξεχωριστό το έλατο της περιοχής μας είναι το μικροκλίμα», αναφέρει ο φυτωριούχος καλλιεργητής ελάτων και γκι Αντώνης Αργυρός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Νεοχώρι Χαλκιδικής του Δήμου Αριστοτέλη.

 

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, της Ντέπυς Χιωτοπούλου, από GRTimes.gr, 8/11/2020]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.