ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΨΩΜΙ, ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΗ

Η επιχείρηση «Domaine Agrovision», με έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής, έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα επαναχρησιμοποιεί  την οινολάσπη, ένα  υπο-προϊόν που παράγεται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, ως συστατικό για την παραγωγή ψωμιού και πίτσας από τους τοπικούς επιχειρηματίες  Ακόμη, τα  στέμφυλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή σε αιγοπρόβατα από τους κτηνοτρόφους.

Ο Άγγελος Ζαμάνης, χημικός και γενικός διευθυντής της επιχείρησης, μίλησε στη Greenagenda.gr και εξήγησε πως αποφάσισε να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές στο οινοποιείο και στο ελαιοτριβείο του.

«Η ιδέα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό. Σε προσωπικό επίπεδο και λόγω των σπουδών μου, θεωρώ την κυκλική οικονομία το όχημα που πρέπει να προσδεθεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας μας. Η Agrovision, όπως έχει δομηθεί από τους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Καρρά-ανθρώπους με ιδιαίτερο ήθος, είναι μια εταιρεία που λειτουργεί βάση αρχών. Οι αρχές αυτές, μας επιβάλλουν να λειτουργούμε με ευθύνη και ιδιαίτερα προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Επειδή, όμως αναφερόμαστε σε επιχείρηση, δηλαδή σε θεσμό που πρέπει να παράγει κέρδος και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας-ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο-, έπρεπε να δημιουργήσουμε μια “φόρμουλα”, που να προστατεύει το περιβάλλον, μειώνοντας την ποσότητα των υποπροϊόντων μας και ταυτόχρονα, τουλάχιστον, να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας και εάν ήταν εφικτό να παράγεται έμμεσα και κέρδος» τόνισε ο κ. Ζαμάνης.

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, από greenagenda.gr, 15/12/2020]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.