ΑΡΝΑΙΑ: H ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η Αρναία είναι ονομαστή για τα παραδοσιακά της κτίρια και το 1986  χαρακτηρίστηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός οικισμός»  “γιατί είναι κοινότητα που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα στη θέση μετοχίου του 14ου αι. και αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους οικισμούς της Xαλκιδικής

Σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1870, που παλιότερα υπήρξε ιδιωτική κατοικία, γνωστό και ως “οικία Γιαννούδενας”, βρίσκει κανείς το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας, απέναντι ακριβώς από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής το οποίο αποτελεί πόλο έλξης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά η ανικανότητα και η ανετοιμότητα της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής δείχνει την εγκατάλειψη και απαξίωση του Ιστορικού κτιρίου.

Το Αρχοντικό Κατσάγγελου (Γιατράδικο) στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας. Είναι το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα, από αυτά που κατασκευάστηκαν στο α΄ μισό του 19ου αιώνα και διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Είναι διώροφο, η κάτοψή του έχει σχήμα Π, τα ανοίγματα στο ισόγειο είναι ελάχιστα και οι ξυλοκατασκευές του ανωγείου είναι δουλεμένες με πολύ καλαισθησία.

Και σε αυτό το Ιστορικό κτίριο της Αρναίας είναι εμφανείς  η ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής και η προσπάθεια απαξίωσης του έργου των προκατόχων της.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 3/3/2019]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.