KOUZINA 2019, ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

Ένα πρόγραμμα με πολυδαίδαλες προωθητικές προεκτάσεις παρουσιάζει φέτος το KOUZINA 2019, το οποίο όπως πάντα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2019, συμπληρώνοντας εννέα χρόνια δημιουργικής ζωής σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης.

Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες του φεστιβάλ αποτελούν την πηγή έμπνευσης των 33 chef που συμμετέχουν:

  1. Η αρχαιοελληνική κουζίνα

Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση της άγριας τρούφας του Χολομώντα, της ντόπιας μανιταροπαραγωγής, του μελιού, του οίνου και της αρνιώτικης μουντοβίνας. Συντίθεται από Γάλλους και ντόπιους chef, οι οποίοι εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με γαλλο-ελληνικές επιρροές που αναδεικνύουν την ορεινή πρωτογενή παραγωγή. Παραδοσιακές πλατείες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο.

  1. Η θαλασσινή κουζίνα  

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2019 είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί τη «βασίλισσα» της «θαλασσινής κουζίνας». Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και chef του Ι.Ε.K. ΑΚΜΗ  «παντρεύουν» τις θαλασσινές γαστρονομικές τάσεις του Αιγαίου Πελάγους και με βάση την ντόπια παραγωγή αναδεικνύουν τα μύδια Ολυμπιάδας, αλλά και τα ψαρικά / θαλασσινά της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας. Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι χορευτές τιμούν τις ανοιξιάτικες γιορτές, ενώ έμφαση δίνεται στα δείπνα που προσφέρονται στα συμμετέχοντα(στο φεστιβάλ) τοπικά restaurants.

  1. Η μοναστηριακή κουζίνα

Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα giftshops της Ουρανούπολης, επιδείξεις αγιορείτικης μαγειρικής, θρησκευτικές συνευρέσεις αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

  1. Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας, θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, αυθεντικά ζυμαρένια μικρασιάτικα μαντί, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή πλαισιώσουν «την παγκόσμια ημέρα των ωκεανών», η οποία για μία ακόμη φορά θα γιορτασθεί με τη μεγαλοπρέπεια που της πρέπει.

  1. Η μεσογειακή κουζίνα

Είναι αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της – εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά – το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Ισπανοί και Σλοβένοι χορεύουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας.

Στις κύριες δραστηριότητες του KOUZINA 2019 λαμβάνουν μέρος 33 chef,  αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του 2019 τιμά όλα τα restaurants – μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων όμως δίνεται έμφαση στο concept «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία παραδοσιακή ελληνική αυλή», όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές. 16 τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αποτελώντας λόγο και τρόπο τουριστικής προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Γάλλοι, Αυστριακοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Κύπριοι, Έλληνες, Ιταλοί και Σλοβένοι εκπρόσωποι Τύπου αναμένεται να καταγράψουν τις δραστηριότητες του KOUZINA 2019, προκειμένου να μεταφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη την αύρα της Ελλάδας που αλλάζει, μέσα από την επιστροφή στην αυθεντική γαστρονομική παράδοση.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του KOUZINA 2019 θα το βρείτε αναρτημένο εδώ

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 31/8/2018]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.