Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Στη δημιουργία Δικτύου Πόλεων του Μεγαλέξανδρου προχωρούν οι Δήμοι Αμφίπολης, Πολυγύρου και Σιθωνίας, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν την τεράστια, διεθνή αναγνωρισιμότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη στην τουριστική και πολιτιστική προώθηση της Μακεδονίας.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να στηθεί ένα πλέγμα μακεδονικών πόλεων -και όχι μόνο-, όπου μέσα από τη μακεδονική ιστορία και το διεθνώς γνωστό όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα επιδιωχθεί η τουριστική και πολιτιστική προώθηση κάθε τόπου που θα συμμετέχει στο δίκτυο. Ο σχεδιασμός αυτός έχει δρομολογηθεί από πέρυσι και, παρόλο που δεν συνδέεται με το επίκαιρο και φλέγον ζήτημα της Μακεδονίας, ωρίμασε την καλύτερη δυνατή στιγμή. Ήδη έχει δημιουργηθεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με τους πρώτους πέντε εταίρους, με συγκεκριμένο καταστατικό και στόχους. Το δίκτυο σκοπεύει να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως θα προσεγγίσει την Ασία, με την οποία συνδέθηκε στενά ο Μέγας Αλέξανδρος, λόγω της γνωστής εκστρατείας του. Στο πλαίσιο του δικτύου αυτού θα δημιουργηθούν τουριστικές διαδρομές με… άρωμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίες θα εμπλουτίζονται όταν σε αυτό θα εντάσσεται και κάποια νέα περιοχή. Βάσει αυτών των τουριστικών διαδρομών θα δημιουργηθούν ειδικά τουριστικά πακέτα, τα οποία θα προωθηθούν στο εξωτερικό.

«Ο σκοπός του δικτύου είναι να δώσουμε μια άλλη πνοή στον τόπο μας, κάθε δήμαρχος από τη δική του πλευρά» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος. Εξηγεί δε πως μετά την εξέλιξη των ανασκαφών στην περιοχή έπρεπε ο δήμος να αποκτήσει μια εξωστρέφεια και να αξιοποιήσει τουριστικά αυτόν τον αρχαιολογικό πλούτο. Έτσι, μία από τις τουριστικές διαδρομές του δικτύου θα ξεκινά από τη Χαλκιδική και θα καταλήγει στην Αμφίπολη, με σταθμούς όπως, για παράδειγμα, τα Αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, δασκάλου του Μεγαλέξανδρου. «Και η Χαλκιδική έχει να κερδίσει από την Αμφίπολη και η Αμφίπολη από τη Χαλκιδική» τονίζει ο κ Μελίτος, σημειώνοντας πως έπρεπε να γίνει κάτι, ώστε η Μακεδονία να δείξει ένα άλλο πρόσωπο στην αγορά του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του δικτύου θα δημιουργηθούν και μικρότερα δίκτυα, με διακρατικό χαρακτήρα, όπου στόχος είναι να αντληθούν τουρίστες. Το πρώτο τέτοιο υποδίκτυο θα ενώνει τις Βαλεαρίδες Νήσους με την Αμμουλιανή, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Σιθωνία, με κοινή συνισταμένη το μεσογειακό ελαιόλαδο και τον θαλάσσιο τουρισμό.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 7/8/2018]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.