Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΑΡΠΑΖΕΙ» ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση στην τουριστική κίνηση των δημοφιλών προορισμών της βόρειας Ελλάδας, μετά τη δυναμική ανάκαμψη της Τουρκίας στην αγορά της Μεσογείου τη φετινή περίοδο, αναφέρουν στην Karfitsa, πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η γείτονα χώρα προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών, με αποτέλεσμα να «κλέβει» τουρίστες που μέχρι πρότινος επέλεγαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Θάσος και η Πιερία.

Πτώση 10-15% σε σχέση με πέρυσι στη Χαλκιδική

Σχεδόν συρρίκνωση της ρωσικής αγοράς εξαιτίας της επιστροφής της Τουρκίας, της διαφοράς Ρούβλι Ευρώ αλλά και λόγω του Μουντιάλ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. «0 Ιούλιος κινείται με μια μέση πληρότητα της τάξεως του 7075% ,ενώ πέρυσι η πληρότητα ήταν στο 85%. 0 Αύγουστος κινείται σε μια μέση πληρότητα στο 75%, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη άνετα υπάρχουν δωμάτια», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, υπάρχει υστέρηση κρατήσεων και από τις χώρες τον Βαλκανίων, η οποία έχει φανεί ξεκάθαρα από τα μέσα του Μάη μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου. «Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ανοίξει και άλλοι προορισμοί στην Ελλάδα, όπως στα Ιόνια νησιά που έχουν πέραση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έκαναν κάποιες μικρές αυξήσεις με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν και βραχυχρόνια σε μίσθωση η Βαλκάνιοι», εκτιμά ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία του Ιουνίου διαδραμάτισαν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Είναι εμφανέστατο πια ότι έχουμε ελλιπέστατες υποδομές, κάτι που αναδείχθηκε και με την πρόσφατη κακοκαιρία. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ο θεός να μας δίνει ήλιο και θάλασσα, οι ιδιωτικές επιχειρήσει να εκσυγχρονίζονται βλέποντας ότι ο τουρισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει την απόλυτη ανάκαμψη και το κράτος να είναι ελλιπέστατο έως μετεξεταστέο», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η ελληνική αγορά δεν υπάρχει, μόνο μια μικρή ζήτηση για τον Αύγουστο αλλά και αυτή προβληματική. Μικρή αύξηση παρατηρείται μόνο στις αεροπορικές αφίξεις κυρίως από Γερμανία, Βρετανία και Πολωνία. «Αναμένουμε να δούμε πως θα πάρει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Αν καταλήξουμε να έχουμε τη χρονιά του 2017, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», καταλήγει ο κ. Τάσιος

Πτώση 15% λόγω Τουρκίας και βροχοπτώσεων στην Πιερία

Οι καιρικές συνθήκες και οι τουρκικές «προσφορές» επηρεάζουν την τουριστική κίνηση και στην Πιερία, με την πτώση να φθάνει το 15% συγκριτικά με πέρυσι. «0 καιρός και άλλα προβλήματα δημιούργησαν την πτώση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η Τουρκία η οποία έχει ανακάμψει ως προς τις προσφορές που κάνει και έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από Ρωσία, Ουκρανία και από άλλες περιοχές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν κρατήσεις για το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν. «Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον εσωτερικό τουρισμό, ειδικά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν του περισσεύουν του Έλληνα για διακοπές, όταν δεν έχει να πληρώσει ούτε το ρεύμα του. Οι Έλληνες, αν τυχόν βάλουν κάτι στην άκρη, θα κάνουν κράτηση τελευταία στιγμή και πάλι για 3 ημέρες κατά μέσο όρο. Κανείς πλέον δε θα μείνει για μία ολόκληρη σεζόν», αναφέρει ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Οι περισσότεροι τουρίστες στην Πιερία προέρχονται από την κεντρική Ευρώπη και μερικοί από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ οι τιμές των δωματίων στον νομό παραμένουν στα επίπεδα του 2010 και φθάνουν τα 50 ευρώ ακόμη και κατά την υψηλή περίοδο.

Η αγορά της Θάσου κάνει «στροφή» στην Τουρκία

Η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας στον τουρισμό φαίνεται να επηρεάζει και τη Θάσο, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, «η αγορά που προτιμούσε τη Θάσο, φαίνεται πως έχει κάνει μια καλή στροφή προς την Τουρκία. Στην Τουρκία είναι αρκετά φθηνότερα και έχουν κρατήσει τις τιμές πριν την πτώση της λίρας.

Επίσης, επιδοτούν τις αεροπορικές πτήσεις και, έτσι, η χώρα, αυτή τη στιγμή, αποτελεί φθηνό προορισμό».

Σε ότι αφορά στον οδικό τουρισμό και σε όσους δεν επιλέγουν οργανωμένες διακοπές, η κίνηση φαίνεται πως είναι πτωτική συγκριτικά με την περσινή σεζόν. «Τα πράγματα θα δείξουν στο τέλος αλλά φαίνεται η κατάσταση να είναι χειρότερη και φαίνεται πως επιστρέφουμε στα γνωστά επίπεδα. Πέρυσι ήταν μια καταπληκτική χρόνια αλλά δε νομίζω πως θα πρέπει να αποτελεί ορόσημο», σχολιάζει ο κ. Μαρκιανός.

Παρόλα αυτά, η πληρότητα είναι σε καλύτερα επίπεδα στα οργανωμένα ταξίδια με τους Πολωνούς, Γερμανούς, Σκανδιναβούς, Βέλγους και Άγγλους να προτιμούν το νησί, πέρα των Βαλκάνιων που συνήθως το επιλέγουν. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση στον εσωτερικό τουρισμό. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να κλείνουν την τελευταία στιγμή δωμάτιο», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

 

[ΠΗΓΗ: KARFITSA, της Κοραλίας Μπρανιώτη, 7/7/2018]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.