ΣΥΝ 30% ΟΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ! ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Θετικά μηνύματα για τη Χαλκιδική στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ΙΤΣ που επιβεβαίωσε τη διαρκή αύξηση των κρατήσεων

 

Οι Γερμανοί ξανάρχονται ή, μάλλον, εξακολουθούν να έρχονται, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνη στη βόρεια Ελλάδα. Τόσο η Χαλκιδική όσο και η Θεσσαλονίκη επέστρεψαν από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ΙΤΣ με θετικές ειδήσεις για τις γερμανικές ροές, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σταθερά προς την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής (ΤΟΧ), τα στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators της Γερμανίά δείχνουν πως η περιοχή έχει καθιερωθεί ως προορισμός για τους Γερμανούς και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των κρατήσεων που παρατηρείται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ενδεικτικά οι Thomas Cook, Schauinsland Reisen & Alltours καταγράφουν διψήφιο αριθμό αύξησης στις προκρατήσεις έως τώρα (+30%), ενώ συνολικά η γερμανική αγορά είναι στο συν 8% με 10% για όλη τη σεζόν. Όπως σημειώνει ο ΤΟΧ, από τη Γερμανία παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (2015 & 2016: 250.000, 2017: 300.000), η οποία σηματοδοτεί την επαναφορά της γερμανικής αγοράς στον νομό Χαλκιδικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν και οι απευθείας πτήσεις (βλ Condor, ASTRA κ.ά.). Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής είχε συναντήσει στο πλαίσιο της ΙΤΒ με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, αεροπορικών εταιριών, μέσων ενημέρωσή και γραφείων δημοσίων σχέσεων.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως το 2018 θα συνεργαστεί με τη Holiday Check, που αποτελεί το δημοφιλέστερο online travel website της Γερμανίας. Επίσης, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού της Χαλκιδικής, πραγματοποίησε συνάντηση με τον οργανισμό του Zingst και αυτόν των Leading Quality Trails, με τους οποίους συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας δικτύου μονοπατιών.

Μονοπάτια

Και οι δύο οργανισμοί βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας πεζοπορικών μονοπατιών με τελικό σκοπό την πιστοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα χρηματοδότησης, ανταλλαγής επισκέψεων και αυτοψίας των μονοπατιών. Την ίδια ώρα ο θαλάσσιος τουρισμός στην ανατολική Χαλκιδική και οι συνδυαστικές-θεματικές δυνατότητες που αυτός παρέχει στους Ευρωπαίους επισκέπτες βρέθηκε στην «καρδιά» της διήμερης επίσκεψης στελεχών και μελών του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) σε επιλεγμένους εκθέτες της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ του ΠΟΤ και κλαδικών επισκεπτών από διεθνείς τουριστικές αγορές, κυρίως ευρωπαϊκές και μεσογειακές.

Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός παρουσίασε το εναλλακτικό μοντέλο θαλάσσιου τουρισμού, όπως αυτό απαντάται στην Προαθωνική Χερσόνησο και εστιάζει στις θαλάσσιες δραστηριότητες της Ουρανούπολης και του Αθωνικού Κόλπου, προβάλλει ιδιαίτερα την Αμμουλιανή ως κατεξοχήν νησιωτικό προορισμό με θαλασσινή γαστρονομική παράδοση, προωθεί την ακτή Κομίτσα περιοχή με ιδιαίτερο θαλάσσιο φυσικό κάλλος και τοποθετεί στον τουριστικό χάρτη την Ιερισσό ως προορισμό με ναυτική και ναυπηγική ιστορία, το Στρατώνι ως καταδυτικό κέντρο με σπάνια υποθαλάσσια ζωή και την Ολυμπιάδα ως πολυπρόσωπο προορισμό διακοπών με μοναδική θαλάσσια πρωτογενή παραγωγή.

Ξεχωριστή θέση στην προώθηση κατείχαν και τα Πυργαδίκια, για τη γραφικότητα και τη γαστρονομική κληρονομιά τους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20 διεθνείς επαφές με Πολωvούςs, Αυστριακούς, Βιετναμέζους, Γερμανούς, Ελβετούς, Βέλγους και Ιταλούς tour operators.

«Η κατακόρυφη αύξηση που σημειώνουν οι αφίξεις των Γερμανών επισκεπτών στην Προαθωνική Χερσόνησο είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς και έντονης δραστηριοποίησης ολόκληρης της τοπικής τουριστικής οικογένειας, η οποία στόχευσε με αξιώσεις στην ποιοτική επαναφορά της γερμανικής τουριστικής αγοράς στην ανατολική Χαλκιδική. Πέρα από την προσέλκυση Γερμανών tour operators και μικρότερων γραφείων θεματικού τουρισμού στην περιοχή το σημαντικό του εγχειρήματος είναι η τοποθέτηση περιοχών της ορεινής ζώνης στη γερμανική τουριστική σκακιέρα μέσω των πολιτιστικών περιηγήσεων και αποδράσεων που πραγματοποιούνται σε αυτές» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΤ Γιάννης Γερούκης.

Αισιοδοξία και για τη Θεσσαλονίκη

Στο γερμανικό παιχνίδι όμως μπήκε και η Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σειρά επαφών με tour operators τόσο από τη Γερμανία όσο και από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη είχε η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, αποκομίζοντας μάλιστα θετικές εντυπώσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 18/3/2018]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.