ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 15% ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

lWjG5aaGKLFH80cLcYPSΑύξηση προκρατήσεων έως 15% καταγράφεται μέχρι στιγμής στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, συγκριτικά με τις κρατήσεις που είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2016, εν πολλοίς εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία. «Ουσιαστικά, η Τουρκία είναι μια αποκλεισμένη αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι η πολιτική κατάσταση στη γείτονα «στέλνει» τους Δυτικοευρωπαίους στη Μεσόγειο και από αυτήν την κατάσταση επωφελείται τα μέγιστα η χώρα μας.

Εκτός από τη φετινή συγκυρία, που κάνει τους επισκέπτες να αναζητούν ασφαλείς προορισμούς, υπάρχουν και οι τουρίστες από χώρες της Δυτικής Ευρώπης που επιλέγουν για μια ακόμη χρονιά τη Χαλκιδική, είτε πρόκειται για «ώριμες» αγορές όπως αυτές της Γερμανίας και της Αγγλίας, είτε για αγορές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, όπως του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στις οποίες επένδυσαν οι ξενοδόχοι τα τελευταία χρόνια.

Το 2016 έκλεισε με 170.000 αφίξεις Γερμανών στη Χαλκιδική και 60.000 αφίξεις Άγγλων, αγορές από τις οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα των προκρατήσεων αναμένεται αύξηση της τάξης του 10%-15%, που μεταφράζεται σε 20-35 χιλιάδες περισσότερους τουρίστες μόνο από αυτές τις δύο αγορές. Το Βέλγιο και η Ολλανδία «άνοιξαν» ως αγορές τα τελευταία χρόνια και από περίπου 2.000-3.000 αφίξεις το 2014 έφτασαν τις 8.000-10.000 πέρσι και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τάσιου οι αφίξεις από τη Ρωσία θα παραμείνουν σταθερές στα περσινά επίπεδα των 70.000 (που είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές)

Σε αυτήν την εξέλιξη θετικό ρόλο έπαιξε και η πολιτική βίζας, με την έκδοση βίζας πολλαπλών χρήσεων, με ισχύ έως και δύο έτη

Το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οπότε και οι ξενοδόχοι θα συμμετάσχουν στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Βερολίνου και Μόσχας, που μαζί με αυτήν του Λονδίνου αποτελούν το «βαρόμετρο» για κάθε σεζόν.

Εκτός από τους τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, η Χαλκιδική περιμένει πολλά και από τους τουρίστες που έρχονται οδικώς από τα Βαλκάνιακυρίως Σερβία και Ρουμανία και δευτερευόντως Βουλγαρία και ΠΓΔΜ – και οι οποίοι είναι σταθεροί πλέον επισκέπτες της περιοχής. Βέβαια, η «βαλκανική σεζόν» διαρκεί 100-110 ημέρες, από τον Ιούνιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η σεζόν ξεκινάει στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Οκτωβρίου. Η αύξηση των προκρατήσεων είναι θετική μεν, γιατί από νωρίς δίνει ανάσα ρευστότητας στους ξενοδόχους, αυτό όμως έχει επίπτωση στα συνολικά έσοδα. Οι προκρατήσεις που γίνονται μέχρι τα τέλη Απριλίου γίνονται με έκπτωση 20% στις κανονικές τιμές.

Το στοίχημα που έβαλαν ο πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδη δεν έβγαλε νικητή, αφού ναι μεν αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων, αλλά τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα. «Το πραγματικό στοίχημα είναι όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και η κερδοφορία» σημειώνει ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι τα κέρδη εξανεμίζονται από την υπερφορολόγηση.

«Τον Οκτώβριο θα κάνουμε ‘ταμείο’ για το πώς πήγε η φετινή τουριστική περίοδος» λέει. Για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, εκτός από παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας θα έπρεπε -κατά τον ίδιο- να χαραχθεί στρατηγική που να οδηγεί σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο εβδομάδες στην αρχή της σεζόν και δύο στη λήξη της.

ΑΠΩΛΕΙΑ 800.000 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής θεωρεί πλήγμα για τον κλάδο τα «παρα-ξενοδοχεία». Σύμφωνα με την εκτίμησή του υπάρχουν 2.000 σπίτια στη Χαλκιδική που νοικιάζονται απευθείας (ή επινοικιάζονται από μεσίτες) σε τουρίστες, που σε αντίθετη περίπτωση θα διέμεναν σε ξενοδοχεία. Η σεζόν σε αυτά τα καταλύματα διαρκεί 100 ημέρες, και αν υπολογιστεί ότι σε κάθε σπίτι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερα άτομα, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 800.000 διανυκτερεύσεων.

Όπως αναφέρει, δεν είναι ακόμη έτοιμη η απόφαση για τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οπότε είναι αδύνατη και η δημιουργία του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σημειωτέον, ότι από 1/1/2018 αναμένεται να επιβληθεί φόρος διαμονής, που συνεπάγεται επιβάρυνση ανά διανυκτέρευση, ανά δωμάτιο, 1,5 ευρώ για τα 3άστερα, 4 ευρώ για τα 4άστερα, 5 ευρώ για τα 5άστερα ξενοδοχεία.
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, της Σοφίας Χριστοφορίδου, 5/03/2017]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.