ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ… ΔΕΝ ΕΧΕΙ

fdqztrzr4xxudcqsd895Τα έσοδα από την παραγωγή βρώσιμης ελιάς συναγωνίζονται στη Χαλκιδική αυτά του τουρισμού, καθώς το 80% του πληθυσμού ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια.

Η βρώσιμη ελιά είναι ένα από τα πρώτα σε εξαγωγή αγροτικά προϊόντα της χώρας με ένα ποσό κοντά στα 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό του ελαιόλαδου.

Το 55% της παραγωγής καλύπτει η διάσημη σε όλο τον κόσμο ελιά Χαλκιδικής και στον νομό καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρ. με 6 εκατ. ελαιόδεντρα καλύπτοντας περί το 8096 της αγροτικής παραγωγής, αποδίδοντας σε μια καλή χρονιά από τις εξαγωγές ένα ποσό από 180 εκατ. ευρώ ως 200 εκατ. ευρώ.

Στη Χαλκιδική τα έσοδα από την παραγωγή βρώσιμης ελιάς συναγωνίζονται αυτά του τουρισμού, καθώς το 80%του πληθυσμού ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ οι μεγάλες αποδόσεις και το ικανοποιητικό εισόδημα οδήγησαν σε έξαρση δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων τα τελευταία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 τέτοιου τύπου μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη τη Χαλκιδική, με τις 15 από αυτές να είναι μεγάλες βιομηχανίες, 40 μεσαίου μεγέθους και 30 οικογενειακού τύπου, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις έχουν στηθεί σε Καβάλα, Πιερία, αλλά και Μαγνησία.

Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε από τα πεδινά και τα παραθαλάσσια μέρη και τώρα συνεχίζεται γύρω από τον Πολύγυρο και τις ορεινές περιοχές, αλλά μετά τις πολύ καλές προηγούμενες χρονιές, φέτος ανασταλτικός παράγοντας στάθηκαν οι καιρικές συνθήκες με τον ήπιο χειμώνα και την άνυδρη άνοιξη. Ετσι, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 40-5096 και από τις 100.000-120.000 τόνους θα κυμανθεί κοντά στους 60.000 τόνους.

Πτώση

«Προηγήθηκαν δύο χρονιές με μεγάλες αποδόσεις και καλές τιμές, φέτος όμως είναι μια δύσκολη περίοδος. Η ποσότητα είναι περιορισμένη λόγω των καιρικών συνθηκών, που οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων, αφού η ελιά Χαλκιδικής θέλει κρύο τον χειμώνα και υγρασία την άνοιξη. Πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, φέτος και οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και από 1 ευρώ/κιλό (στα 110 κομμάτια), έπεσε στα 80-85 λεπτά/κιλό», μας λέει ο Αντώνης Νάτσιος, ελαιοπαραγωγός στην Πορταριά Χαλκιδικής, όπου διατηρεί και μεγάλη μεταποιητική μονάδα, την «Ελιά Νάτσιος».

Στη Χαλκιδική υπήρξαν χρονιές που η παραγωγή έφτασε στους 150.000 τόνους και η τιμή ξεπέρασε το 1 ευρώ/κιλό για τις νωπές και το 1,40 ευρώ/κιλό για τις συσκευασμένες ελιές.

Ο νομός έχει… ειδικευτεί και στη μεταποίηση και πλέον το 9096 της ελιάς που συσκευάζεται για εξαγωγή είναι χωρίς κουκούτσι, γεμιστή με πιπεριές, αμύγδαλο, σκόρδο κ.ά.

Εθνικός θησαυρός: Εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη

Η ελιά της Χαλκιδικής είναι μεγάλη σε μέγεθος, σαρκώδης, με έντονο πράσινο χρώμα, πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και ω-3, χαμηλή σε λιπαρά και πλέον έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Όπως μας λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Χαλκιδικής και υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς, Κώστας Τερτιβανίδης, εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους, από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ως το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να αναδεικνύεται σε έναν εξαιρετικό πελάτη τα τελευταία χρόνια.

«Η βρώσιμη ελιά είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, έχει μεγάλη δυναμική και αποτελεί έναν.. .εθνικό θησαυρό. Αν και το λάδι είναι ακριβότερο, δεν έχει τι s εξαγωγικές επιδόσεις της επιτραπέζιας ελιάς, κι αυτό γιατί η ελιά εξάγεται από τις αρχές του περασμένου αιώνα», δηλώνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργος Ντούτσιας, από τη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, τα ελαιόδεντρα επιτραπέζιας ελιάς καλύπτουν το 25% του ελληνικού ελαιώνα, με περισσότερα από 40 εκατ. δέντρα ενώ ειδικά για την ελιά της Χαλκιδικής, ο κ. Ντούτσιας αναφέρει ότι το 85% της παραγωγής εξάγεται και αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και στη δημιουργία νέων μεταποιητικών μονάδων.

Οι αποδόσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν ως και 50 κιλά προϊόντος το δέντρο, φέτος με δυσκολία φτάνουν τα 3 5 κιλάτο δέντρο. «Εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη ίσως και στο μισό σε σχέση με τα προηγούμεναχρόνια και αυτό φέρνει απελπισία στούς αγρότες που φοβούνται ότι δεν θα καλύψουν καν το κόστος παραγωγής, που είναι υψηλό», μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Βαγγέλης Ευαγγελινός.

Καιρός και μύκητας

Η καλλιέργεια«υπέφερε» φέτος απότον… γλυκό χειμώνα και την ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αυτό συνετέλεσε στην εμφάνιση του κυκλοκόνιου, ενός μύκητα που μαύρισε και έριξε τα φύλλατων ελαιόδεντρων, πτώση που επέδρασσε αρνητικά στον καρπό. «Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να μην κοιμηθεί ο μύκητας και να είναι σε συνεχή… δράση», εξηγεί ο κ. Τερτιβανίδης, προσθέτοντας ότι η ξηρασία την άνοιξη έφερε τους αγρότες σε απόγνωση.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, της Μαρίας Ριτζαλέου, 7/10/2016]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.