Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

imerisia_LARGE_t_1061_44601313_type13031Κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία από τη Χαλκιδική και την Πιερία την πρόσφατα εκφρασμένη κυβερνητική αισιοδοξία για νέα ρεκόρ στον τουρισμό φέτος. Η Βόρεια Ελλάδα πληρώνει και μάλιστα όπως φαίνεται ακριβά το προσφυγικό , χάνοντας φέτος αξιοσημείωτο μέρος της τουριστικής της κίνησης, ενώ οι αναζωπυρούμενες προσφυγικές ροές από την Τουρκία που προβάλλονται εκ νέου από τα διεθνή MME εγείρουν ανησυχία νια τουριστικές απώλειες και για το 2017.

Στη μεν Χαλκιδική, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων του νομού, την περίοδο από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου υπήρχε πτώση τουλάχιστον 15% 20%. με πληρότητες της τάξης του 40% στα ξενοδοχεία, έναντι 60% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο Ιούνιος έκλεισε με πληρότητες 65% 70%, έναντι 85% πέρυσι.

Ο δε Ιούλιος εκτιμάται ότι έκλεισε με πληρότητες 85% έναντι 90% πέρυσι και μόνο τον Αύγουστο διαφαίνεται επίτευξη των περσινών πληροτήτων (90%). Εκτός όμως από τις απώλειες διανυκτερεύσεων, εκτιμάται ό π και τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων θα είναι σημαντικά μειωμένα, λόγω της αύξησης του Φ ΓΙΑ στη διανυκτέρευση από 6% σε 13% στην ημιδιατροφή και σε 18% στο ailinclusive.

Αντίστοιχα και στην Πιερία, το προσφυγικό επέφερε πολλές ακυρώσεις και ειδικά από την Πολωνία και την Ουγγαρία το ποσοστό των ακυρώσεων έφτασε στο 50%, ενώ ακόμη και σήμερα οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν ξεπερνούν το 70%.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, ή μάλλον όχι απλά καλό, αλλά και το πολιτικά πρέπον και δέον, πριν από τις όποιες επίσημες εκτιμήσεις και προαναγγελίες νέων επιτυχιών και ρεκόρ, να προμετρώνται όλα τα πραγματικά στοιχεία από ολόκληρη τη χώρα. Προς επίρρωση των παραπάνω στοιχείων και εκτιμήσεων, έρχεται και η μείωση των διανυκτερεύσεων ακόμη και στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής μέχρι και τον Ιούλιο κατά 50%, ενώ στα κάμπινγκ της Πιερίας οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 65%.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 08/08/2016]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.