ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

chalkidiki2012-600_214977_p060k5-thumb-largeΑπογοητευμένοι και αγχωμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στη Χαλκιδική (αλλά και την Πιερία), που διαπιστώνουν ότι η σεζόν θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν δύο πολύ κακοί μήνες, με πτώση πάνω από 15%, που θα συμπαρασύρει το ταμείο στο τέλος της σεζόν, με μόνη αισιόδοξη νότα την παράταση των κρατήσεων και για τα δύο θέρετρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, τα έξοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι πλέον υπέρογκα, με τον ΦΠΑ στο 24% να τις έχει γονατίσει, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ που φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιος, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν και τα φαινόμενα των παραξενοδοχείων!

Άφαντοι!
Οι Έλληνες τουρίστες παραμένουν άφαντοι και όσοι τελικά κάνουν κρατήσεις είναι για τριήμερα ή τετραήμερα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Παράλληλα, η αγορά της Τουρκίας παραμένει ενεργή παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα, με τους tour operators να την έχουν εντός του χάρτη για το 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Στη Χαλκιδική η θερινή σεζόν ξεκίνησε με πτώση 10%-15% στις κρατήσει, η οποία συνεχίστηκε έως τα μέσα Ιουνίου. «Τον Ιούλιο είχαμε πληρότητα έως 85% και τον Αύγουστο έχουμε 90%. Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστεί η σεζόν και τον Σεπτέμβριο με καλές πληρότητες έως τις 15- 17 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Tάσιος, που επισημαίνει παράλληλα ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος της περιοχής μαστίζεται από τα λεγόμενα παραξενοδοχεία.

«Πρόκειται για ακίνητα, δηλαδή αστικές s μισθώσει, που οι ιδιοκτήτες τους τα νοικιάζουν για τη θερινή περίοδο σε τουρίστες, είναι παράνομα και φυσικά δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος, την ώρα που εμείς αποδίδουμε ΕΝΦΙΑ –και μάλιστα διπλάσιο φέτος–, (φόρους, μισθούς, ΦΠΑ κ.ά. Υπολογίζουμε ότι ωςπαραξενοδοχεία στη Χαλκιδική λειτουργούν περίπου 1.500 -2.000 σπίτια, στα οποία θα διαμείνουν περίπου 100.000 τουρίστες»είπε ο κ. Tάσιος.

Φέτος η Χαλκιδική έχει περίπου 800.000 αφίξεις τουριστών και, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι μισοί είναι Βαλκάνιοι (Σέρβοι, Ρουμάνοι, Σκοπιανοί1) που ήρθαν οδικοί στην περιοχή και οι άλλοι μισοί, που ήρθαν αεροπορικώς, είναι Γερμανοί, Ρώσοι, Βρετανοί και Ολλανδοί.

Η φετινή σεζόν αναμένεται να κλείσει αρνητικά για τους ξενοδόχους, την ώρα που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους μαζί με τα λειτουργικά έξοδά τους, όταν από τις 150 ημέρες λειτουργίαςτους οι 120 είναι μέρες πληρότητας.

«Αυτή την περίοδο κλείνουμε τα πακέτα του 2017. Σήμερα που μιλάμε οι tour operators δεν μας δίνουν ούτε ένα σεντ παραπάνω. Και σκεφτείτε ότι η αγορά της Τουρκίας δεν έχει κλείσει. Μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει κλείσει. Σας λέω ότι η ΑlTours, που είναι το νούμερο 5 στους tour operators της Γερμανίας, θεωρεί ότι η αγορά της γείτονος είναι ανοιχτή και σήμερα έχει εκεί 200.000 τουρίστες»κατέληξε ο κ. Tάσιος.

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, της Φανής Χαρίση, 07/08/2016]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.