ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ – ΣΙΘΩΝ

pic-0-big.jpg.pagespeed.ce.Cn3MBLkuxPΣτο μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης, τη Νικήτη Χαλκιδικής, οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα μελίσσια. Μια σχέση που εδραιώνεται για πάνω από μισό αιώνα.

Το ελληνικό προϊόν έχει περάσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα. Τα 70 μέλη του συνεταιρισμού κάνουν πλέον το επόμενο βήμα, καθώς βάσει συμβολαίων ο Συνεταιρισμός Νικήτης προμηθεύει με μέλι δύο ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής: το PORTES BEACH HOTEL και το ANTHEMUS SEA BEACH HOTEL & SPA .

Μια συνεργασία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενισχύει χρηματοδοτικά τη συμβολαιακή σύνδεση μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων συνεταιρισμών που είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν γίνεται γνωστό και αναγνωρίσιμο στους ξένους τουρίστες καταναλωτές που επισκέπτονται τη χώρα και οι οποίοι ενδεχομένως να το αναζητήσουν είτε στην τοπική αγορά ή στην αγορά της χώρας τους συμβάλλοντας δε και στην τόνωση της αγοράς των εγχωρίως παραγόμενων πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων.

Η συμμετοχή του συνεταιρισμού στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας ξεκίνησε το 2014 με 26 παραγωγούς και φέτος έχουν ενταχθεί 49 μέλη, που παράγουν κατά μέσο όρο 39.000 κιλά ο καθένας σε μια καλή χρονιά. Η φετινή χρονιά ίσως να είναι καλή , σύμφωνα με το διευθυντή του συνεταιρισμού, κ. Γιάννη Καραδήμο, ο οποίος επισημαίνει: «Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ρευστότητα και άμεση πληρωμή για τον παραγωγό, o οποίος πληρώνεται εντός μηνός. Με την ειδική κάρτα προμηθεύεται και τα εφόδιά του. Η τριγωνική σχέση μεταξύ παραγωγού, συνεταιρισμού και τράπεζας είναι φαινόμενο υγείας».

Οι δυσκολίες των τελευταίων ετών δεν ανέστειλαν τα επενδυτικά σχέδια του συνεταιρισμού, καθώς από το 2011 έχει λειτουργήσει τέσσερα καταστήματα στη συμπρωτεύουσα.

Ο συνεταιρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, απαριθμεί 70 μέλη και συνεργάζεται με άλλους 50 μελισσοκόμους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Κάθε χρόνο διακινούνται 400- 600 τόνοι μέλιΣίθων, με σχεδόν το 20% –κυρίως δασόμελο– να εξάγεται. Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες βασικές κατηγορίες: τα ανθόμελα που παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και τα δασόμελα ή μέλια μελιτωμάτων (πεύκο, έλατο κ.λπ.) που παράγονται από τους χυμούς των δέντρων.

Πίσω από το μέλι Σίθων κρύβονται ο μόχθος και η αγάπη των ανθρώπων του Συνεταιρισμού Νικήτης. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο συνεταιρισμός κάνει ένα σημαντικό βήμα, κατασκευάζοντας το δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 ξεκινάει η τυποποίηση του μελιού Σίθων.

Για την ιστορία, τα μέλη του συνεταιρισμού, γνωρίζοντας τις δυσκολίες του επαγγέλματος, προνόησαν να διασφαλίσουν από πολύ νωρίς τα συμφέροντά τους. Ήταν Οκτώβριος του 1952, τότε που οι πρώτοι μελισσοκόμοι ίδρυσαν τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής. Στόχος τους ήταν να εδραιώσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή μελιού. Από τα παραδοσιακά κοφίνια πέρασαν στις ευρωπαϊκές κυψέλες και συνεργάστηκαν με τους εμπόρους, οι οποίοι ταξίδεψαν στα πέρατα της Γης το παγκοσμίως βραβευμένο ελληνικό μέλι Σίθων.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 31/08/2016]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.