ΣΤΟΝ ΑΘΩ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

516ba0f301

Τον γαστρονομικό μύθο του χτίζει αθόρυβα αλλά με μεγάλη επιτυχία το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική γιορτή γαστρονομίας, η Mount Athos Area Kouzina, μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, που αναδεικνύεται στον καλύτερο τουριστικό πρεσβευτή της περιοχής. Πρόκειται για μία δράση που αποδεικνύει ότι, όταν η τοπική κοινωνία κάτοικοι και επαγγελματίες οργανώνεται, μπορεί να κάνει το τοπικό brand name ισχυρό και να το κάνει γνωστό παντού, χωρίς να περιμένει από την Πολιτεία. Από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου περισσότεροι από 75 δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη γαστρονομική παράδοση αυτής της καλά κρυμμένης γωνιάς της Χαλκιδικής, μαζί με την Ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Το Mount Athos Area Kouzina αποτελεί για την περιοχή προ του Άθω το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς. Βασικός στόχος είναι η γαστρονομία να συνδυαστεί στο μυαλό των επισκεπτών με τον τουρισμό και να προσελκύσει νέες ροές σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πρωτοβουλίες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, βρίσκεται σε ανοδική τουριστική πορεία. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι ότι οι ντόπιοι και κυρίως οι γυναίκες έχουν κινητοποιηθεί, κάνοντας ο καθένας ξεχωριστά δική του αποστολή την προώθηση του τόπου του.

Όπως σημειώνει η ψυχή του οργανισμού, η διευθύντρια επικοινωνίας Μαρία Πάππα, η δύναμη και η επιτυχία του ετήσιου αυτού θεσμού στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες. Στις φετινές δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος 22 τοπικές επιχειρήσεις, τρεις επαγγελματικοί φορείς, 22 τοπικοί παραγωγοί και εννέα τοπικοί σύλλογοι.

Η μοναστηριακή κουζίνα κλέβει την παράσταση

Πέντε εβδομάδες γαστρονομίας περιλαμβάνει το Mount Athos Area Kouzina, που εμπνέονται από την αρχαιολογική κουζίνα, την ευλογία του αγιορείτικου κόλπου, τη μοναστηριακή κουζίνα, την κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και τη μεσογειακή κουζίνα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η μοναστηριακή κουζίνα. Δείπνα εμπνευσμένα από τις τράπεζες των ιερών αγιορείτικων μονών, γαστρονομικοί περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία και σε καταστήματα με μοναστηριακά είδη, οινοπεριηγήσεις και παρουσιάσεις αγιορείτικων οίνων γέμισαν πριν από λίγες ημέρες τις βραδιές της εν λόγω εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area Kouzina, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης – Αμμουλιαvήs. Κατά τη διάρκειά της οκτώ Γερμανοί δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. Επικεφαλής της διοργάνωσης του Mount Athos Area Kouzina είναι η σεφ Ντίνα Νικολάου, που μαζί με 18 τοπικούς σεφ και σε συνεργασία με πέντε Ευρωπαίους, δίνουν ραντεβού από τις 15 Ιουνίου κάθε βράδυ στις 8 σε ένα διαφορετικό σημείο της προαθωνικής περιοχής.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η προ του Άθω περιοχή ήταν απλά ο δρόμος για να φτάσει κανείς στο Άγιον Όρος. Στις αρχές του 2010, 11 επιχειρήσεις της περιοχής, κυρίως τουριστικές, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι τοπικούς παραγωγούς, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, για να αναδείξουν τον τόπο τους, που ήταν λιγότερο γνωστός από την υπόλοιπη Χαλκιδική, παρά τη γειτνίασή του με το Άγιον Όρος. Ο οργανισμός καλύπτει πλέον όλο το τρίτο πόδι, από την Αρναία, τον Χολομώντα και την Ιερισσό μέχρι την Ουρανούπολη, τα Πυργαδίκια, τα Στάγειρα, την Ολυμπιάδα και την Αμμουλιανή.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 07/06/2015

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.