GREXIT ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

touristes-ploio-ellada-708-774x320

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων καθώς η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά την πορεία των κρατήσεων. Ο Απρίλιος και ο Μάιος κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρσι και η εικόνα για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν προκαλεί αισιοδοξία. Πλήρης αντιστροφή της εικόνας που υπήρχε για την τουριστική σεζόν του 2015 στα τέλη του 2014 έχουμε το τελευταίο δίμηνο, καθώς οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι η φετινή χρονιά είναι πλέον πολύ πιθανό να κλείσει με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τις κρατήσεις μετά την περσινή χρονιά των ρεκόρ. Το 2015 εξελίσσεται σε μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό , σημειώνει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, άποψη με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι από τους ομολόγους του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Η πορεία των προκρατήσεων από μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας και της Βρετανίας, δημιουργούσε αισιοδοξία ότι το 2015 θα κινείτο ανοδικά σε σχέση με το 2014, οπότε οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ των 24,2 εκατομμυρίων. Όμως, η διενέργεια των εκλογών και κυρίως οι μετέπειτα εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τους εταίρους να τραβούν εις μάκρος είχαν ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και τη δημιουργία ενός άσχημου κλίματος που απωθεί τους τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προχώρησε στην εκτίμηση ότι το 2015 ο αριθμός των αφίξεων θα ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του και να τονίσει ότι δεν αποκλείεται οι αφίξεις να κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά! Οι καταστροφικές συνέπειες έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον φετινό Απρίλιο και Μάιο υπάρχει πτώση σε σχέση με πέρσι.

Στη Χαλκιδική η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι τον φετινό Μάιο στο 30%, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 50%.  Το πρόβλημα είναι ότι οι ξενοδόχοι εκτιμούσαν ότι η πτώση της ρωσικής αγοράς θα καλυπτόταν από την αύξηση των αφίξεων από Γερμανία και Βρετανία. Κάτι που, λόγω του δυσμενούς κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν δείχνει να συμβαίνει.

Μόνη ελπίδα για να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. Η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τον Πάνο Παλαιολόγο, διευθύνοντα σύμβουλο της Hotelbrain, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 110 ξενοδοχεία, η ζήτηση και η δυναμική για την Ελλάδα υπάρχει και μόλις τακτοποιηθεί η κατάσταση θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος.

 

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 16/05/2015]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.