ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

mountAthos2_2014_6_2_13_42_34_b1

Απόλυτα επιτυχημένη η «Μοναστηριακή κουζίνα» του Mount Athos Area Kouzina 2014. Δείπνα εμπνευσμένα από τις τράπεζες των ιερών αγιορείτικων μονών, γαστρονομικοί περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία και σε καταστήματα με μοναστηριακά είδη, παρουσιάσεις γαστρονομικών βιβλίων αφιερωμένων στην αγιορείτικη μαγειρική, οινοπεριηγήσεις και παρουσιάσεις αγιορείτικων οίνων γέμισαν τις βραδιές της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area Kouzina με τίτλο «Η Μοναστηριακή κουζίνα», η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης-Αμμουλιανής

Αυστριακοί και γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου έζησαν τη γαστρονομική εμπειρία της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας και ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά της αθωνικής πολιτείας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής τους. Η γιορτή ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, όπου επισκέπτες πραγματοποίησαν πολιτιστικο-γαστρονομικούς περιπάτους, και συνεχίστηκε σε εστιατόριο ξενοδοχείου της περιοχής, όπου ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός και ο σεφ Ηλίας Γκότσης μαγείρεψαν ψάρι με λαχανικά, ψήνοντάς το σε αυθεντικό νταβά με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Επιπλέον οι σεφ Γιάννης Σαρρής και Γιάννης Κρητικός ανέδειξαν τη χρήση των τοπικών προϊόντων μέσα από λιτές συνταγές και αυθεντικά αγιορείτικα πιάτα. Δεκάδες επισκέπτες δοκίμασαν τους γευστικούς συνδυασμούς που “γεννούν” η ευλογημένη γη και η πλουσιοπάροχη θάλασσα της περιοχής.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Μαριάνθης Μυλωνά με τίτλο “Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης σε κεντρικό σημείο του οικισμού. Το μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής που ακολούθησε από τους σεφ Δημήτρη Στοΐτση και Χρήστο Καραδήμο απέσπασε θετικές κριτικές, όπως και αυτό που παραδόθηκε στην Αμμουλιανή από την Αργυρώ Κιάκη και τον Βασίλη Βεζύνια, το οποίο απέδειξε ότι τα απλοϊκά-λιτά πιάτα που σερβίρονται στις αγιορείτικες τράπεζες αποτελούν την πιο εύγευστη και υγιεινή τροφή

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση οίνων από το “Μετόχι Χρωμίτσα” της ιεράς μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Εκπρόσωποι Τύπου και επισκέπτες γεύτηκαν… ευλογημένα κρασιά, ενώ στη συνέχεια μπλέχτηκαν με τους ντόπιους σχηματίζοντας χορευτική αλυσίδα σε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area Kouzina έχει προσφυγικό άρωμα, αφού είναι αφιερωμένη στην “Κουζίνα Των Αλησμόνητων Πατρίδων”, δεδομένης της επιρροής που δέχτηκε η περιοχή από τη μικρασιατική και ποντιακή καταβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 04/06/2014]

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.