ΡΩΣΟΙ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΩΤΟΙ – ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Xalkidiki

Κούρσα ανόδου καταγράφουν οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού, τόσο από πλευράς αφίξεων για το επτάμηνο, όσο και από πλευράς εισπράξεων, όπως δείχνει και η συγκεντρωτική έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Έτσι, έχουμε αύξηση 12,1% στις αφίξεις, 15,4% στα έσοδα σύμφωνα με μελέτη. Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΤΕΠ, βρισκόμαστε 15% πάνω στην ταξιδιωτική κίνηση ακόμη και σε σύγκριση με το 2008, το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικό έτος για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις μάλιστα, Ρώσοι και Αμερικανοί τουρίστες κρατούν μέχρι τώρα τα σκήπτρα στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη. Σε ότι αφορά το κρίσιμο κομμάτι των τουριστικών εισπράξεων, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών μέχρι το Μάιο παρουσίασε πλεόνασμα 306 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όπως διευκρινίζει το ΙΤΕΠ, οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4% το πρώτο πεντάμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Από τους τουρίστες που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι αυτοί από Ρωσία και ΗΠΑ, με την αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις δύο αυτές χώρες να αγγίζει το 20%.

Η έρευνα του ΙΤΕΠ περιλαμβάνει και μετρήσεις σχετικά με τη διακύμανση των ξενοδοχειακών τιμών. Εδώ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Ενδεικτικά, οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Παρά την οικονομική κρίση ωστόσο, υπάρχουν προορισμοί που αύξησαν σημαντικά τις τιμές τους. Τα πρωτεία κατέχει η Μύκονος, όπου τα ξενοδοχεία αύξησαν φέτος τις τιμές τους κατά 43,1%, ενώ τις είχαν ήδη αυξήσει και πέρυσι κατά 49,3%. Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Αντίθετα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς, στους οποίους οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 17%.

[ΠΗΓΗ Capital.gr]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.