CAPITAL CONTROL ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1206

Ένα δύσκολο καλοκαίρι, που δεν άφησε τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας να ανοίξει τα φτερά του, όπως φαινόταν τουλάχιστον στις αρχές του έτους, ήταν το φετινό για την περιοχή. Ο αντίκτυπος από τα capital controls, την τραπεζική αργία και το γενικότερο κλίμα αναστάτωσης που επικράτησε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν φιλτραρίστηκε στον τοπικό τουρισμό και δείχνει μια ανάμεικτη εικόνα, τώρα που οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν… ταμείο και μετρούν ζημιές και κέρδη. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Χαλκιδική. Η Πιερία άντεξε αλλά με μικρές απώλειες, ενώ στους κερδισμένους ήταν ο νομός Καβάλας, που πέτυχε θετικά πρόσημα στις τουριστικές ροές του. Πλέον, οι τουριστικές Αρχές της βόρειας Ελλάδας ανασκουμπώνονται για την επόμενη σεζόν, ελπίζονται ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες μπροστά και πως θα κάνουν απερίσπαστα, αυτή τη φορά, τη δουλειά τους.

Με μείωση κατά 10% κλείνει η τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική, αιμορραγία που προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μείωση των αεροπορικών αφίξεων από τη Γερμανία και τη Ρωσία. Η γερμανική ροή που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, καθώς συνήθως καλύπτει τα άκρα της σεζόν, μειώθηκε κατά 10%, ενώ οι επισκέψεις των Ρώσων περιορίστηκαν κατά 30%. Το θετικό ήταν ότι τα κενά καλύφθηκαν οε ένα μέρος από τον οδικό τουρισμό και νέες αγορές, όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, κι έτσι μετριάστηκαν οι απώλειες.

Έως τον Ιανουάριο η εικόνα για τη φετινή τουριστική πορεία της Χαλκιδικής ήταν πολύ καλή, στη συνέχεια όμως επιδεινώθηκε. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι τουριστικοί φορείς της Χαλκιδικής, αν δεν υπήρχε ο οδικός τουρισμός, η περιοχή θα έκλαιγε σήμερα με μαύρο δάκρυ. «Είναι μια σεζόν που απλά έβγαλε τα έξοδά της σε σχέση με το ύψος του ΦΠΑ και τα capital controls» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

«Περιμένουμε τώρα vα δούμε το 2016 πώς θα αντιδράσει η αγορά στην αύξηση του ΦΠΑ και άρα των τιμών» τονίζει, ενώ θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ποιο είναι το διακύβευμα της κυβέρνησης όσον αφορά τον τουρισμό και πώς ακριβώς θα χειριστεί το τουριστικό μοντέλο. Και η Χαλκιδική όμως θα πρέπει να βρει μια λύση για τις απώλειες της γερμανικής αγοράς, παραδοσιακής για την περιοχή ανοίγοντας «πόρτες» και σε νέες αγορές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία Τα περισσότερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής έκλεισαν για τη σεζόν χθες, ενώ περίπου 15 θα μείνουν ανοιχτά έως το τέλος Οκτωβρίου.

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 18/10/2015]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.