ΧΑΝΟΝΤΑΙ 9 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

23-744x494

Πολύ πιθανό να κλείσει με αρνητικό πρόσημο μετά την εξαιρετική περσινή χρονιά το 2015 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων και κυρίως η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου έχουν επιφέρει μείωση των κρατήσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις τότε οι απώλειες σε άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 9 δισ. ευρώ, μία μείωση της τάξεως του 25% σε σχέση με τα 35 δισ. ευρώ του 2014!

Μία βασική αρνητική επίπτωση που οφείλεται αποκλειστικά στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, στο κλείσιμο των τραπεζών και στη γενικότερη ανησυχία των Ελλήνων για το μέλλον της οικονομίας και των καταθέσεών τους έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, με ης εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση 90%. Σημειωτέον πως ο εσωτερικός τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 15% των συνολικών άμεσων τουριστικών εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Την πτώση του εσωτερικού τουρισμού επιβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι. Οι ακυρώσεις από τους Έλληνες φθάνουν στο 85% , σημειώνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος προσθέτει ότι μόνο όσοι έχουν προαγοράσει τα πακέτα τους δεν έχουν προχωρήσει οε ακύρωση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Χαλκιδική, όπου ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει ότι οι Έλληνες τουρίστες μπορεί να είναι λίγοι, αλλά έχουν πλέον ακυρώσει όλοι.

Οι Έλληνες, εκτός από όσους διαθέτουν εξοχική κατοικία, από ότι φαίνεται δύσκολα θα μετακινηθούν το φετινό καλοκαίρι πέραν των επισκέψεων στον τόπο καταγωγής τους, εφόσον, φυσικά, διαθέτουν κάποιο σπίτι εκεί. Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν θα είναι λίγοι που θα αποφύγουν να φύγουν από το σπίτι τους για αρκετές ημέρες, πολύ απλά γιατί έχουν βγάλει από τον λογαριασμό τους ένα σημαντικό ποσό σε ευρώ και φοβούνται να το έχουν διαρκώς μαζί τους και στις διακοπές τους!

Σχετικά με τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μία απότομη μείωση 30%- 40%, η οποία ης τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του 20%. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά ης αφίξεις του επόμενου τριμήνου. Τις πτωτικές τάσεις σης κρατήσεις της τελευταίας στιγμής επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Τέτοια εποχή συνήθως έχουμε 5.000 κρατήσεις ημερησίως. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στις μόλις 500», σημειώνει ο κ. Χαλκιαδάκης, ενώ για μηδενικές κρατήσεις κάνει λόγο και ο κ. Τάσιος όσον αφορά στη Χαλκιδική, αλλά και ο κ. Ζαφείρης όσον αφορά την περιοχή της Μαγνησίας. Από το πάγωμα των κρατήσεων επηρεάζονται, όμως, και περιοχές που δείχνουν ακόμη ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο τη φετινή χρονιά, όπως είναι το Ιόνιο. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις, όπως, όμως, δεν υπάρχουν και ακυρώσεις», επισημαίνει ο Παναγιώτης Μπράμος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11/07/2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.