«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

ammouliani-sithonia-chalkidiki-16

Θαλάσσια πάρκα, ανακατασκευές αλιευτικών καταφυγίων και αναπλάσεις οικισμών περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων που θα υλοποιηθούν σε 11 ελληνικές παράκτιες περιοχές, μετά τη χρηματοδότηση – μαμούθ που έλαβε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του προγράμματος Leader Αλιείας, η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των τοπικών πληθυσμών, αναδεικνύοντας αντίστοιχα το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί έργα ύψους 13.690.000 ευρώ στη Χίο, της Εύβοια και τη Σάμο. Αντίστοιχα, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους σχεδόν 38 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική, την Κάλυμνο, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αιτωλοακαρνανία, τις Κυκλάδες, τη νότια Ήπειρο και τη Λέσβο.

 

6083115716_2aa9f885c6_o_d

Στη Χαλκιδική, όπως εξηγεί ο Τάσος Λειβαδιώτης, στέλεχος της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν τουριστικές επιχειρήσεις, μαγαζιά θαλάσσιων και αθλητικών δραστηριοτήτων και σε ενέργειες για εναλλακτικό τουρισμό. Από το σκέλος των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή πάρκων αναψυχής στην περιοχή της Ολυμπιάδας. «Εγκρίθηκαν 21 από τις συνολικά 31 προτάσεις που κατατέθηκαν. Το κατοπινό βήμα είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις και να υλοποιηθούν ομαλά όλα αυτά τα έργα. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, ωστόσο η δημιουργία και η ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή, καθώς στόχος είναι να διαφοροποιήσουμε τον κλάδο και να αυξήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», καταλήγει.

256ce94120608b139371a3f926bf341d

Από τα πιο φιλόδοξα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στο Leader είναι η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου στη νότια Θάσο, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. «Το έργο θα υλοποιηθεί στη Σκάλα Μαριών, μία περιοχή με σπάνιους οικότοπους, φώκιες, δελφίνια και πολλούς πληθυσμούς ψαριών, η οποία επιδιώκουμε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης τουριστών», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας Αναπτυξιακή Καβάλας, Μιχάλης Σκoρδάς. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής πληροφόρησης κι ευαισθητοποίησης των επισκευών με ενημερωτικό υλικό, προβολές κ.λπ., αλλά και η κατασκευή δύο παρατηρητηρίων θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

[ΠΗΓΗ: Real.gr]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.