ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

agarhageloi

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της «Σχολής των Γαλατσιάνων αγιογράφων», που οφείλουν το προσωνύμιό τους στην γενέτειρά τους Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και τελείωσε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ιδρυτής της Σχολής ήταν ο Ιερομόναχος Μακάριος, Γέροντας του κελιού Γενέσιον της Θεοτόκου στις Καρυές του Αγίου Όρους και της συνοδείας των τριών ανεψιών του, μοναχού Βενιαμίν, Ζαχαρία ιερομονάχου και Μακαρίου του Β΄, ο οποίος τους μετέδωσε το νέο εικονογραφικό ύφος της Σχολής.

Αγιογράφησαν παρεκκλήσια, τράπεζες, κελιά και καθολικά από πολλές μονές του Αγίου Όρους και ναούς της γενέτειράς τους Γαλάτιστας. Έργα τους επίσης υπάρχουν και σε πολλούς άλλους ιερούς της Ελλάδας. Η «Σχολή των Γαλατσιάνων αγιογράφων» μπορούμε να πούμε ότι ήταν η τελευταία αντίσταση της βυζαντινής τέχνης απέναντι στην αναγεννησιακή ζωγραφική.

Από το 1995 και μετά με προτροπή και ευλογία του μακαριστού επισκόπου Ιερισσού, κυρού Νικοδήμου και με τις άοκνες προσπάθειες του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Ιερισσού, π. Χρυσοστόμου Μαιδώνη, δημιουργήθηκε τμήμα αγιογραφίας στη Γαλάτιστα. Η Σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της με τις ευχές και ευλογίες και του νέου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Θεοκλήτου.

Επί είκοσι χρόνια συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια από τους μαθητές, οι οποίοι φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών φορητές εικόνες αλλά και τα τελευταία χρόνια ιστόρησαν με τοιχογραφίες το παρεκκλήσιο της Αγίας Κυριακής στη Γαλάτιστα. Τά μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο στο Αγάπειο Ίδρυμα, που φιλοξενείται στο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ευλογία και συνεργασία του Ιεροδιδασκάλου π. Αργυρίου Καραμόσχου.

Προϊόν της προσπάθειας αυτής δειγματοληπτικά θα είναι και η έκθεση των μαθητών που ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Θεοφανείων.

Η έκθεση θα λειτουργήσει το τριήμερο 5- 6-7 Ιανουαρίου 2015 και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

ΠΗΓΗ: http://respentza.blogspot.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.