ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΔΑ

giorti_sardelas2

Ο δρόμος μας  έφερε για άλλη μια φορά στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, στην Προ του Άθω περιοχή, και συγκεκριμένα στα Νέα Ρόδα. Αφορμή για αυτήν την επίσκεψη ήταν η γιορτή σαρδέλας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 28 Ιουλίου. Παράλληλα, ξεκίνησε και το προωθητικό ταξίδι του φεστιβάλ γαστρονομίας Mount Athos Area Kouzina 2015, την έναρξη του οποίου κήρυξε η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου. Στόχος δε του φεστιβάλ γαστρονομίας, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια, είναι για μία ακόμη φορά να προβάλει την περιοχή και τα τοπικά της προϊόντα στις αγορές του κόσμου. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς Πολύγυρο και περνώντας μέσα από τον Αγιο Πρόδρομο, κάναμε μια σύντομη αλλά και απαραίτητη στάση για τα κλασικά και πάντα νόστιμα σουβλάκια Αγίου Προδρόμου. Μια γρήγορη στάση και στην πλατεία της Αρναίας, για τις τουλούμπες, που έχουν ιστορία από το 1960, και στη συνέχεια, αφού διανύσαμε συνολικά, από Θεσσαλονίκη, περί τα 120 χλμ. φτάσαμε στα Νέα Ρόδα.

Το αρχικό πλάνο που προέβλεπε μαγείρεμα κακαβιάς, διά χειρός Ντίνας Νικολάου, πάνω σε παραδοσιακό καΐκι, τελικά δεν υλοποιήθηκε. Βλέπετε, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν πάντα τους αρχικούς προγραμματισμούς. Έτσι λοιπόν, απολαύσαμε σε beach bar δροσιστικές λεμονάδες, εξαιρετικά μεζεδάκια, με τη συνοδεία κρασιών της ευρύτερης περιοχής του Άθω, αναμένοντας την ώρα που θα σουρούπωνε για να ξεκινήσει η γιορτή σαρδέλας. Τριάντα δύο χρόνια γιορτή σαρδέλας Η γιορτή σαρδέλας πραγματοποιείται στα Νέα Ρόδα κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου. Όπως μας εξηγεί η νέα πρόεδρος του τόπου, Σοφία Ισαακίδου, η γιορτή ξεκίνησε το 1982 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Νέων Ρόδων. Τα τελευταία 15 χρόνια τη γιορτή τη συνεχίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων “Προσφυγική Αναγέννηση” , λέει η κ. Ισαακίδου. Είναι μια γιορτή που συμμετέχει όλο το χωριό, ενώ συγκεντρώνει και κόσμο από τα γύρω μέρη. Παράλληλα, το παρών δίνουν και οι τουρίστες που βρίσκονται τέτοια εποχή στην περιοχή.

Μύρισε σαρδέλα η ατμόσφαιρα, λίγη ντοματούλα και κρεμμυδάκι, ψωμάκι, και καμιά ρετσίνα, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Ο κόσμος μαζεμένος, εκεί στην άκρη του λιμανιού, έτρωγε, έπινε, διασκέδαζε. Έλληνες και ξένοι, τουρίστες και επισκέπτες, όλοι τους έδειχναν ότι το είχαν ανάγκη αυτό, να ξεδώσουν, να περάσουν όμορφα και ξένοιαστα!

[ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 03/08/2014]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.