ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

img_0353

Η εγχώρια αγορά της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής οργανώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια μέσα από το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αλλά και τη συνεργασία των παραγωγών και των Ενώσεων με τις εγχώριες μεταποιητικές μονάδες.

Η κατοχύρωση της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής ως ΠΟΠ το 2012, έχει αυξήσει την εξωστρέφεια σε ένα ήδη δυναμικό εξαγωγικό προϊόν, το οποίο αναγνωρίζουν και αναζητούν οι καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα παρατηρείται ένα ξεκαθάρισμα στις μεταποιητικές μονάδες, αφού έχουν «φύγει» από το χώρο ορισμένες αναξιόπιστες, ενώ αυξάνονται οι ισχυρές μονάδες που ανταγωνίζονται για την παραλαβή του προϊόντος.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής παραγωγής παρουσιάζουν εντυπωσιακές διακυμάνσεις, αφού η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την πολύ μικρή παραγωγή και τις υψηλές τιμές, ενώ πέρυσι η παραγωγή ήταν άφθονη και οι τιμές ήταν χαμηλές.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς, με τη λήξη της συγκομιδής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2013-2014 των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής, διαπιστώνεται σημαντικότατη μείωση της εγχώριας παραγωγής (περίπου 80%), με παράλληλη κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης Α΄ ύλης (περίπου 90%) από τον παραγωγό.

πηγή: http://greekfood.tv/

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.