ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί και το βασικό θέμα των φετινών εορτασμών σε όλο τον κόσμο.

Η Χαλκιδική ως ο 4ος μεγαλύτερος προορισμός της Ελλάδος και εν δυνάμει αειφόρος προορισμούς, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει.

Οι 72 γαλάζιες σημαίες την καθιστούν τον πρώτο προορισμό στην Ελλάδα σε αριθμό των πιστοποιητικών περιβαλλοντικής ποιότητας Blue Flag, τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura network (2000) που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, τη συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικά ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ. Smile), τη χρήση νέων τεχνολογιών φιλικές προς το περιβάλλον (eco labels/ green key), και τη μείωση των απορριμμάτων και η εξασφάλιση της ανακύκλωσής από τα καταλύματα (Ανακύκλωση σκουπιδιών, κομποστοποίηση σε ξενοδοχεία), την οργάνωση ημερίδων/ workshop για την εκπαίδευση των στελεχών και των επιχειρηματιών του τουρισμού (όπως bike friendly), με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού συμβατές με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (αγροτουρισμός, περιπατητικός και ποδηλατικός τουρισμός) αλλά και με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους (όπωσ η διάσχιση Δραγουδέλι), τη στήριξη τοπικής παραγωγής μέσω της υιοθέτησης του Ελληνικού πρωινού και βέβαια, με δράσεις προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως Άγιο Όρος-UNESCO), η Χαλκιδική αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει και προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη του προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό για το 2018, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Τμ. Δασοκομίας του ΑΠΘ και την χορηγία ιδιώτη παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει την προσπάθεια σχεδιασμού ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική/ιστορική κληρονομιά του τόπου με σκοπό την πιστοποίηση τους από το Ευρωπαϊκό πρότυπο Leading Trails.

 

ΠΗΓΗ: thestival.gr, ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ , 27/09/17

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.