ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

01_-1-Η Χαλκιδική ήταν πάντα ένας ασφαλής οικογενειακός προορισμός, επειδή είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να μπεις σε αεροπλάνο ή σε καράβι κι έτσι δεν ταλαιπωρούνται τα παιδιά . Τώρα, πώς πίστευαν οι γονείς μας ότι δεν ταλαιπωρούμασταν πέντε άτομα σε έναν φορτωμένο μέχρι τα μπούνια σκαραβαίο χωρίς κλιματισμό, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πέρασα, λοιπόν, από αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων για το συγκεκριμένο μέρος. Από τις τρομερές παιδικές βουτιές στις τροπικές καβουρότρυπες στο δεύτερο πόδι (Σιθωνία). Από τις πρώτες εφηβικές διακοπές με παρέα στην εξωτική Καλλιθέα (σόρι, μαμά, τελικά είχαμε πάει με μηχανάκια και όχι με το ΚΤΕΛ). Ο κύκλος δείχνει να κλείνει με τη δημιουργία της δικής μου, πια, οικογένειας και η επιστροφή στη Χαλκιδική για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά αναπόφευκτη και καθόλου άσχημη.

Πρώτο Πόδι: Για μπάνιο στη Σάνη, μπροστά στην παραλία του κάμπινγκΆνεμος (προσοχή, πολυκοσμία), στη Σίβηρη, στον Ναυαγό, στο Παλιούρι της Κασσάνδρας, στον Γλαρόκαβο και, γενικά, όπου δεν έχει τύπους να σε ρωτάνε αν έχεις κάνει κράτηση στο σετάκί ομπρέλας ξαπλώστρας (φέραν τα μπουζούκια στην παραλία, ας μη μιλήσω). Για φαγητό στη Μασσαλία, στην πλατεία της Νέας Φώκαιας. Χαμογελαστό σέρβις, δροσερή αυλή, καλές τιμές στα κρασιά κι ένας συνδυασμός από ψαρικά και κρεατικά με γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, με ένα μικρό twist όπου χρειάζεται (φέτα τυλιχτή σε πάστα κόκκινης πιπεριάς, τηγανιά μανιταριών με δεντρολίβανο, μύδια με φέτα και μπούκοβο, μπαρμπουνάκι, λαβράκι με πουρέ μελιτζάνας και, στο τέλος, λουκουμάδες με παγωτό). Στο Τριζόνι, στην Κρυοπηγή (θα το βρείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο στο δεξί σας χέρι, καθώς κατευθύνεστε για Παλιούρι). Στην αυλή του εστιατορίου, ανάμεσα σε μουριές, λεμονιές και κυδωνιές, απολαμβάνεις ένα μοναδικό μενού ψαριών και θαλασσινών από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σασίμι τόνου με lime, διαλέξτε από την εξαιρετική λίστα κρασιών με επίσης πολύ λογικές τιμές και στο τέλος προφιτερόλ παγωτό. Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος στην Αφυτο. Για βόλτα στη μαρίνα της Σάνης, στο πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νομού, που φιλοξένει το διάσημο Φεστιβάλ της Σάνης. Στον μαγικό λόφο της Σάνης μπορείς να απολαύσεις μερικά από τα σπουδαιότερα μουσικά συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένου του μαγικού σκηνικού.

Δεύτερο Πόδι: Οι πιο πολλές γαλάζιες σημαίες μαζεμένες εδώ. Για μπάνιο στην Ακτή Ελιάς, στις Καβουρότρυπες, στην Τρανή Αμμούδα, στην Τριστινίκα. Γενικά, παντού γαλάζια νερά και δέντρα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Πού να φας: Σε ένα σπίτι 100 χρόνων και πλέον υπάρχει η Μπουκαδούρα, στην Ακτή Ελιάς, πάνω στη θάλασσα. Καθαρές ελληνικές γεύσεις, άριστες πρώτες ύλες, ολόφρεσκα άγρια μύδια, κριταμοσαλάτα, χόρτα μαζεμένα από καλόγερους στο Άγιο Όρος, κολοκυθοανθοί, μπακαλιαροκροκέτες, γαύρος μαρινάτος αλλά και ψαρομακαρονάδα ανάλογα με το φρέσκο ψάρι που φέρνουν οι ψαράδες της περιοχής. Στα Λιναράκια, φρέσκο ψάρι στο Λιναράκι, ανάμεσα σε Καλαμίτσι και Σάρτη, και εξαιρετική θέα στους κολπίσκους της περιοχής. Ο Δημήτρης στο Μεταγκίτσι Χαλκιδικής αποτελεί ένα ασφαλές hiddenplace για όσους ξέρουν . Δουλεύει όστρακα που βγάζει ο ίδιος, λαχανικά από τον κήπο του και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Nottobemissed: αχινοσαλάτα, στρείδια, φούσκες, πεταλίδες, καραβίδες αχνιστές γενικά, ρωτήστε τον τι έχει βγάλει και θα καταλάβετε γιατί. Για βόλτα στον Παρθενώνα, ένα υπέροχο ορεινό χωριό πάνω από τον Νέο Μαρμαρά. Σε πολλούς θυμίζει έναν συνδυασμό Πηλίου και Ζαγοροχωρίων. Έχει φοβερό ηλιοβασίλεμα, θέα που κόβει την ανάσα, σπίτια μοναδικής αρχιτεκτονικής, ένα υπέροχο μουσείο και μια υπέροχη εκκλησία. Στο Πόρτο Κουφό υπάρχει ένας όρμος, ο Μυχός, που αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι. Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά υποβρύχια λόγω της στρατηγικής του θέσης, που παρείχε αφενός φυσική αντιαεροπορική κάλυψη, αφετέρου άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο, ενώ στην αρχή του όρμου είχαν εγκαταστήσει ένα πολυβολείο που φρουρούσε την είσοδο του.

Τρίτο Πόδι:Για μπάνιο στις ατελείωτες αμμουδιές της Χερσονήσου του Άθω, με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο σε σχήμα ρυζιού, στην παραλία Κακούδια της Ιερισσού με τον χαρακτηριστικό τεράστιο βράχο μέσα στη θάλασσα. Οπωσδήποτε στο νησάκι της Αμμουλιανής, που έχει παντού τιρκουάζ νερά και κάτασπρη άμμο. Για μύδια και θαλασσινά πηγαίνετε στην Ολυμπιάδα, ένα από τα μέρη με ονομαστές μυδοκαλλιέργειες, για νόστιμους μεζέδες και τσίπουρο στην παραλία της Ιερισσού και στα Νέα Ρόδα. Αποφύγετε τα φημισμένα εστιατόρια της Ουρανούπολης που απευθύνονται στο ξανθό γένος, με μενού από αστακομακαρονάδες μέχρι γαύρο με κρέμα γάλακτος (wtf). Για βόλτα στα Στάγειρα, την πατρίδα του μεγαλύτερου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, στους πρόποδες του Στρατωνικού Όρους, με το εξαιρετικό πάρκο του Αριστοτέλη. Αλλά και στο υπέροχο ορεινό χωριό της Αρναίας για περίπατο ανάμεσα στα υπέροχα κτίρια εξαιρετικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, δίπλα στο δάσος.

[ΠΗΓΗ: LIFO ATHINA, του Κώστα Καπετανάκη, 28/07/2016]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.